Blog

Intretinerea si utilizarea corecta a piconului hidraulic

Intretinerea si utilizarea corecta a piconului hidraulic

18 decembrie 2023 Blog

Sfaturi practice pentru utilizarea uneltelor grele de demolare
Termenul până când partea de lucru a sculei este complet uzată este desemnat ca durată de viață, exprimată în ore, zile sau luni. Cu toate acestea, are sens să folosim această metodă de comparație doar dacă condițiile de utilizare rămân constante. Dacă materialul care trebuie spart și frecvența de batere variază, aceasta produce diferențe standard la un raport de 1:100 cu unelte echivalente.

Ghid pentru utilizarea corectă a uneltelor

Aplicați unsoare pe uneltele supuse la solicitări mari în mod deosebit generos înainte de a le introduce în ciocan.

Acționați ciocanul doar după ce ați poziționat scula de demolare pe suprafața de lucru.

Opriți imediat ciocanul atunci când materialul se sparge.

Evitați un joc prea mare între bucșa finala și sculă pentru a preveni ruperea sculei sau deteriorarea bucșei.

Folosiți doar lovituri scurte (maximum 10-20 de secunde), apoi îndepărtați ciocanul și alegeți un nou unghi sau poziție de atac.

Dacă scula se încălzește, lăsați vârful sau muchia de tăiere să se răcească cu aer.

Lubrifiere: Aplicați unsoare de înaltă presiune de cel puțin 4 ori pe zi pentru a vă asigura că pelicula de lubrifiere se mentine.

Recondiționarea sculei: Vârfurile bonte sau uneltele deteriorate pot fi recondiționate prin frezare, polizare sau strunjire.

Poziția corectă de lovire trebuie să fie un unghi de 90 de grade față de suprafața de lucru

Unealta, piconul și  prinderea pe bratul utilajului purtator  trebuie să formeze o unitate aliniata.

Folosiți o abordare treptată pentru a sparge materialul secțiune cu secțiune.

Începeți de la marginea pieselor mari, apoi mergeți spre centru.

Utilizarea corectă a sculei Pot apărea daune dacă piconul este utilizat pentru a face parghie, a lovi sau a ridica. nu utilizați piconul sub apă decât dacă este echipat pentru astfel de lucrări.

Consultați manualul de service pentru detalii.

Cele mai frecvente cauze ale avariilor picoanelor hidraulice

O sculă de demolare în stare buna sau noua, cu o rezistență suficientă la tratament termic, este supusă la rupere forțată doar din cauza îndoirii masive. Această rupere începe la marginea sculei. Există ceea ce se numește linii de fractură care sunt indicii sigure pentru ruperea forțată.

Dincolo de această îndoire masivă și de jocul prea mare al bucșei de ghidare pe care l-am menționat deja, o altă cauză posibilă a ruperii este poziția greșită de lovire atunci când se plasează scula pentru spargerea transversale.

Dacă forța este introdusă în sculă sub un unghi, atunci când poziția de lovire se abate de la direcția verticală cu mai mult de 5°, există, de asemenea, pericolul de rupere forțată.

În cazul ruperii prin vibrații, energia de lovire a pistonului interior este transferată uneltei. Acest lucru produce o lovitura de recul în sus. Ruperea cauzata de vibratii  o puteți recunoaște după suprafața de fractură netezită prin alungire din cauza tensiunii alternante .

Tot ceea ce mărește tensiunea în zonele de margine ale sculei crește pericolul de cedare prin vibrații. Vârfurile de tensiune apar în cazul deteriorării suprafeței de tip pană, ca urmare a îndoirii acesteia peste obiecte cu muchii ascuțite.

O altă cauză frecventă a defecțiunilor prin vibrații este deteriorarea suprafeței de pe tija sculei. Această deteriorare este cauzată de o lubrifiere slabă, insuficientă sau deloc sau de o lipsă de lubrifiere sau de o presare excesivă a suprafeței în timpul poziționării sculei în unghi.

Tragerea în gol: este atunci când pistonul este capabil să lovească scula, chiar în momentul în care scula străpunge materialul.

Defecțiune datorată piconarii în gol sau uzurii excesive a bucșelor și/sau a capului frontal
Defecțiune datorată funcționării cu știfturi de fixare uzate, piconarii  în gol sau răsucirii sculei.
Defecțiune datorată funcționării cu pene /bolturi de fixare uzați
Defecțiune tipică cauzată de nealinierea între presiunea de coborâre, ciocan și sculă (din cauza forțării, manevrei de pârghie etc.).
Ruperea sculei din cauza contactului necorespunzător dintre vârful sculei și rocă sau beton.
Mușuroirea sau uzura rapidă cauzată de operarea prea mult timp în același loc.
Rupere la oboseală cu riduri tipice de oboseală datorate unui defect al oțelului.

Rezumat al cauzelor de rupere a burghielor de demolare grele
Orice lucru care interferează cu fluxul de tensiuni de compresiune și de tracțiune va crește, de asemenea, nivelul de tensiune de oboseală aplicat sculei și, astfel, va crește riscul de rupere timpurie a sculei din cauza oboselii.

FORȚE EXTERNE
Principala cauză a creșterii tensiunii de oboseală într-o sculă este orice formă de forță laterală în timpul funcționării care creează îndoire. Prin urmare, utilizarea sculei pentru a forța, utilizarea unui unghi de lucru incorect sau încercarea de a sparge solul folosind tracțiunea mașinii, toate acestea sunt dăunătoare pentru durata de viață a unei scule și trebuie evitate. Puterea hidraulică disponibilă într-un purtător depășește cu mult rezistența unei scule și, dacă este utilizată incorect. Unghiul de lucru incorect sau utilizarea mașinii pentru a trage este dăunătoare pentru durata de viață a sculei.

BATAIA in GOL
Aceasta este orice situație în care pistonul ciocanului lovește partea superioară a sculei, dar capătul de lucru al sculei nu este în contact corespunzător cu betonul sau piatra. Aceasta include situațiile în care scula alunecă de pe piesă și, de asemenea, la o străpungere a plăcilor subțiri de beton sau a bolovanilor.

RĂCIRE
Temperaturile scăzute fac ca scula să fie mai susceptibilă la cedarea prin oboseală. Uneltele trebuie încălzite înainte de o utilizare extinsă prin piconari moderate sau ușoare.

AVARII MECANICE și TERMICE
Orice formă de deteriorare a suprafeței unei scule face ca aceasta să fie mai susceptibilă de a suferi defecțiuni de oboseală. Trebuie avut grijă să se prevină zgârieturile, crestăturile, urmele de sudură de pe sculă sau abraziunea între sculă și bucșa din cauza lipsei de lubrifiere sau a îndoirii excesive. Evitați zgârieturile sau crestăturile de pe suprafața sculei.

LUBRIFIERE NECORESPUNZĂTOARE
Contactul metal-metal care cauzează preluarea ar putea cauza urme de deteriorare profunde care, la rândul lor, duc la formarea fisurilor de oboseală și, în cele din urmă, la defectarea sculei. Asigurați-vă că tija sculei este bine lubrifiată înainte de a o introduce în suportul sculei. Se recomandă aplicarea unsorii cu disulfură de molibden la intervale de 2 ore, cu scula împinsă complet în interiorul ciocanului. (Consultați manualul de utilizare).

COROZIUNE
Păstrați uneltele bine unse și la adăpost de intemperii atunci când nu sunt utilizate. O unealtă ruginită are mai multe șanse de a suferi defecțiuni de oboseală.